maanantai 16. syyskuuta 2013

Lukijakyssä: GLA ja diabetes


Ravintoterapeuttini kertoi että GLA nimisestä rasvahapoista vois olla hyötyä diabeetikoille mm vähentää neuropatian kehittymistä. Mitä olet tästä mieltä?

 Gammalinoleenihappo (GLA) on omega-6 -perheeseen kuuluva monityydyttymätön rasvahappo, jota ihmisen elimistö voi tuottaa linolihaposta. Tästä muuntotyöstä huolehtii delta-6-desaturaasi -niminen entsyymi. Diabeetikoilla kyseisen entsyymin toiminta on yleensä heikentynyt, joten on ehdotettu, että diabeetikoiden olisi hyvä saada valmista GLA:ta ruokavaliostaan. Sitä esiintyy runsaasti muun muassa helokin ja purasruohon siemenissä. GLA on tutkimuksissa lievittänyt diabeettista neuropatiaa. 

Itse suosittelen GLA:n lähteeksi purasruohonsiemenöljyä sisältäviä kapseleita. Hyvä esimerkkituote on Life Extension Mega GLA with Sesame Lignans, joka sisältää GLA:n (299 mg/kapseli) lisäksi seesamin lignaaneja. Niiden tiedetään estävän delta-5-desaturaasi -nimisen entsyymin toimintaa. Kyseinen entsyymi muuttaa GLA:sta muodostuvaa dihomogammalinoleenihappoa (DGLA) arakidonihapoksi (AA). AA on tulehdusta edistävä rasvahappo.   

 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti