sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Tyypin 2 diabetes kuriin ilman lääkkeitä















Diabetes eli sokeritauti tarkoittaa sitä, että verensokeri eli veriplasman glukoosipitoisuus on pysyvästi yön paaston jälkeen 7,0 mmol/l tai sitä suurempi. Normaalin verensokerin ylärajaksi on asetettu 6,0 mmol/l. Tyypin 2 diabeteksessa insuliinihormonin säätelemä sokerin (glukoosin) siirtyminen verestä soluihin on häiriintynyt. Jotta sokeri siirtyisi verestä riittävän tehokkaasti soluihin, haima joutuu tuottamaan insuliinia normaalia enemmän. Vähitellen insuliinia tuottavat beetasolut väsyvät, minkä seurauksena verensokeri nousee, ja diabetes puhkeaa. Tyypin 2 diabetes kehittyy siis hiipien vuosien saatossa, eikä aiheuta selviä oireita. Vastikään suoritetussa suomalaistutkimuksessa, johon osallistui 4 500 keski-ikäistä ja sitä vanhempaa henkilöä, 7–8:lla henkilöllä sadasta löytyi diabetes, josta siihen mennessä ei ollut mitään tietoa. Henkilö voi siis helposti sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään.  

Diabetekseen liittyvät keskeisesti lisäsairaudet, jotka kehittyvät hiljalleen vuosien tai vuosikymmenien kuluessa. Useimmat niistä johtuvat suurentuneesta veren sokeripitoisuudesta. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että mitä suurempi verensokeri on keskimäärin, sitä suurempi on lisäsairauksien riski. Kohonnut verensokeripitoisuus vahingoittaa pieniä verisuonia ja valtimoita, minkä seurauksena monien elinten toiminta voi häiriintyä vakavasti. Diabetekseen liittyviä lisäsairauksia ovat muun muassa silmän verkkokalvosairaus (retinopatia), munuaissairaus (nefropatia) ja ääreishermoston häiriö (neuropatia). Lisäksi diabeetikoilla esiintyy selvästi tavallista enemmän valtimotautia ja siihen liittyviä sairauksia, kuten sydäninfarkteja.

Voimaharjoittelu

Luustolihakset muodostavat kehomme suurimman sokerin polttouunin ja varaston. Näin ollen luustolihaksilla on keskeinen rooli sokeriaineenvaihdunnan säätelyssä. Voimaharjoittelun merkitystä onkin viime aikoina korostettu diabeteksen hoidossa (Sundell 2011). Kuntosaliharjoittelua suositellaan lähes poikkeuksetta kaikille diabeetikoille. Myös omalla kehon painolla suoritettu voimailu (etunojapunnerukset, leuanvedot jne.) soveltuu erinomaisesti diabeetikoille.

Jos sinulla on todettu proliferatiivinen retinopatia tai pahentunut ei-proliferatiivinen diabeettinen retinopatia, keskustele lääkärisi kanssa voimaharjoittelun soveltuvuudesta. Näissä tilanteissa korkeaintensiivinen voimaharjoittelu on yleensä kiellettyä (Lakka 2010). Jos käytössäsi on diabeteslääkitystä, keskustele lääkärisi kanssa lääkeannostuksen muokkauksesta harjoitusohjelmaan sopivaksi. Yleensä liikunta vähentää dramaattisesti lääkityksen tarvetta. Tämä on tietysti vain hyvä asia, sillä lääkityksellä on aina omat haittavaikutuksensa.

Kestävyysharjoittelu

Harjoitusohjelmaan on hyvä sisältää myös kestävyysharjoittelua (Madden 2013). Säännöllinen kestävyysharjoittelu muun muassa normalisoi tehokkaasti verenpainetta ja huoltaa verisuonia verhoavaa endoteelia sekä parantaa verensokerin säätelyä eri mekanismilla kuin voimaharjoittelu (Madden 2013). Lähes kaikentyyppinen kestävyysharjoittelu sopii diabeetikoille.

Ruokavalio

Diabetesliito suosittelee kaikille diabeetikoille runsashiilihydraattista ruokavaliota, mutta tämä suositus ei perustu tieteelliseen näyttöön. Kaikki hiilihydraatit pilkkoutuvat lopulta sokeriksi ja siten nostavat verensokeria. Runsashiilihydraattisen ruokavalion suositteleminen diabeetikoille on sama asia kuin yrittäisi sammuttaa nuotiota bensalla. Lukuisissa kontrolloiduissa tutkimuksissa on osoitettu, että hiilihydraattien korvaaminen proteiinilla ja/tai rasvalla parantaa kakkostyypin diabeetikoiden verensokerikontrollia (Accurso ym. 2008). Suosittelen syömään maksimissaan 120 grammaa hiilihydraatteja päivässä. Parhaita hiilihydraattilähteitä ovat kasvikset, marjat ja palkokasvit. Hyviä proteiinilähteitä ovat kala, kana, kananmuna ja hapanmaitotuotteet. Vältä prosessoitua punaista lihaa kuten makkaroita.  Rasvat kannatta ottaa pääasiassa kalasta ja kylmäpuristetusta öljyistä (pellava, rypsi, oliivi). Jos ruokavalio ei sisällä poikkeuksellisen paljon rasvaista kalaa, on syytä käyttää kalaöljyvalmistetta pari grammaa päivässä.

Ravintolisät

Seuraavien ravintolisien on kontrolloiduissa tutkimuksissa osoitettu parantavan kakkostyypin diabeetikoiden verensokerikontrollia ja/tai rajoittavan diabetekseen liittyvien lisäsairauksien aiheuttamia vaurioita tai ainakin vaimentavan vauriomekanismeja. Yhdisteen perässä on mainittu suositeltava vuorokausiannos.

Lipoiinihappo 200-400 mg (Han ym. 2012)
Benfotiamiini 300-1000 mg (Balakumar ym. 2010)
Kromi 400-500 mcg (tutkimusnäyttö ristiriitaista, mikä johtunee koehenkilöiden vaihtelevasta kromistatuksesta)
L-karnitiini 1000-2000 mg (Vidal-Casariego ym. 2013)
Karnosiini 1000 mg (Hipkiss ym. 2013)
Ubikinoni eli koentsyymi Q10 200-300 mg (Villalba ym. 2010)
D3-vitamiini 50-125 mcg (Gao ym. 2013; tieteellinen näyttö alustavaa)
C-vitamiini 1000-2000 mg (Victor ym. 2011)
E-vitamiini (luontainen) 400 KY (Victor ym. 2011)

Diabeetikoille voi olla hyötyä myös muun muassa seuraavista kasvirohdoksista: kaneliuute, vihreäteeuute, valkosipuli ja silymariini. 

2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Pari kirjoitusvirhettä tuli edelliseen.. laitetaanpa uudelleen:

    Ei taida pitää paikkaansa. Useat tutkimukset ovat osoittaneen kofeiinia sisältävän kahvin vähentävän diabetesriskiä. Tosin keskeisenä ainesosana pidetään kahvin sisältämää klorogeenihappoa. Lisäksi kofeiini stimuloi haiman beetasoluja, jolla saattaa olla myönteinen vaikutus henkilöille, joiden insuliinin eritys on heikentynyt ja joilla siten on suurempi riski sairastua diabetekseen.

    VastaaPoista