maanantai 2. syyskuuta 2013

D-vitamiinistatus, urheilu ja flunssa

















On jo kauan tiedetty, että D-vitamiini tehostaa kalsiumin imeytymistä ja estää siten osteoporoosia eli luukatoa. Tuoreissa tutkimuksissa on havaittu, että D-vitamiinilla on keskeinen tehtävä myös immuniteetin ylläpidossa. D-vitamiinin on havaittu lisäävän muun muassa katelisidiinin tuotantoa. Kyseessä on elimistön oma laajakirjoinen antimikrobi, joka tuhoaa viruksia, bakteereja ja sieniä.

Tuoreessa brittitutkimuksessa selvitettiin D-vitamiinistatuksen ja flunssan välisiä yhteyksiä 225 urheilijalla (Cheng-Siun ym. 2013). Koehenkilöiltä määritettiin mm. D-vitamiinistatus (S-D-25), veriplasman katelisidiini ja syljen IgA neljän kuukauden talviharjoittelukauden aikana. IgA eli immunoglobuliini A on vasta-aine, jonka tärkein toimintapaikka on limakalvojen pinnalla muun muassa hengitysteissä, jossa se ensimmäisenä kohtaa mikrobin. Syljen IgA-pitoisuuden on useissa tutkimuksissa havaittu korreloivan urheilijan flunssariskin kanssa.   

Urheilijat jaettiin D-vitamiinistatuksen (S-D-25) perusteella kolmeen ryhmään: alle 30 nmol/l (puutos), 30-50 nmol/l (vaje) ja yli 120 nmol/l (optimaalinen). Mitä alhaisempi oli S-D-25, sitä useammin oli flunssia ja sitä voimakkaampia olivat sen oireet. Korkea S-D-25 pitoisuus oli myös yhteydessä suurempaan veriplasman katelisidiinipitoisuuteen sekä suurempaan syljen IgA-pitoisuuteen.

Tutkijoiden johtopäätös oli, että urheilijoiden S-D-25-pitoisuuden olisi hyvä olla yli 120 nmol/l. Tämän saavuttamiseksi tarvitaan talviaikaan suuriannoksista D-vitamiinilisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti