keskiviikko 28. elokuuta 2013

Lukijakysymys: Sinkkistatuksen laboratoriomääritys












Mikä on paras tapa testata että kropassa on riittävästi sinkkiä?

Sinkkistatusta arvioidaan usein seerumin tai plasman sinkkipitoisuuden (S-Zn, P-Zn) perusteella, mutta ne eivät anna luotettavaa kuvaa sinkkistatuksesta. Plasma tarkoittaa veren nestemäistä verisolutonta osaa. Seerumi on muutoin sama asia kuin plasma, mutta siitä puuttuvat hyytymistekijät.

Ihmisen veren sinkistä on punasoluissa n. 87,8 %, verihiutaleissa n. 2,7 % ja vain n. 7,5 % plasmassa. Koko kehon sinkkimäärästä (n. 2 g) alle 1 % on plasmassa. Näin ollen sinkin määritys plasmasta tai seerumista on kehno sinkkistatuksen osoitin. Oikea mittauskohde on solunsisäinen sinkki. Kokoveren sinkkipitoisuus (B-Zn) kuvastaa hyvin solunsisäisen sinkin määrää. B-Zn on hyvä sinkkistatuksen osoitin, kun se suhteutetaan hematokriittiarvoon eli verisolujen suhteelliseen osuuteen koko veren tilavuudesta.

Punasolujen keskimääräinen elinikä on 120 vuorokautta, joten B-Zn kuvastaa elimistön sinkkistatusta pitkällä aikavälillä. Yleensä B-Zn:n seurantamääritys tehdään vasta puoli vuotta lähtötasemäärityksen jälkeen. B-Zn reagoi hitaasti sinkkisuplementaatioon.

Mainittakoon, että punasolujen sinkistä n. 90 % on sitoutunut hiilihappoanhydraasiin, jonka tuotantoa säätelee kilpirauhashormonit. Kun henkilöllä todetaan matala B-Zn, suositellaan määritettäväksi myös S-TSH, S-T4-V ja S-T3-V.

Hyvän biologisen hyötyosuuden omaavia sinkkisuplementteja ovat mm. sinkkimonometioniini (esim. Life Extention OptiZinc) ja sinkkiaspartaatti.

Ylähengitystieinfektioiden hoidossa käytetään imeskeltävää sinkkiä. Teho on osoitettu lääkäri-biokemisti Harri Hemilän tuoreessa julkaisussa. Laadukkaasta imeskely-tabletista vapautuu runsaasti sinkki-ioneja suuonteloon. Vuorokausiannoksen pitää olla vähintään 75 mg, mielellään 100 mg.

Flunssaprotokolla voi olla esimerkiksi seuraavalainen (aloitetaan heti ensioireiden ilmaannuttua):

Life Extension Zinc Lozenges: 1 imeskelytabletti neljä kertaa vuorokaudessa
Life Extension Vitamin C with Dihydroquercetin: 1 tabletti 3-4 kertaa vuorokaudessa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti